Pesäpallo on Suomessa suosittu laji, ja joka kesä monet seuraavat innolla käynnissä olevaa kautta. Pesäpallon korkein sarjataso on tietenkin Superpesis, jota pelataan vuosittain toukokuusta aina elokuuhun. Lisäksi talvella pelataan hallissa SM-sarjaa. Vaikka pesäpallon pelaajat eivät olekaan kaikkein tunnetuimpia urheilutähtiä, löytyy myös heidän joukostaan monien tuntemia nimiä. Parhaat pelaajat kootaan pesispörssiin eli listaan, jossa pelaajien suoritukset arvioidaan pisteiden avulla.
Mikä on pesispörssi?
Pesispörssi on järjestelmä, joka on luotu pitämään kirjaa suomalaisten pesäpalloilijoiden menestyksestä pelin pääsarjassa. Pörssit ovat erikseen miesten ja naisten pesikselle. Pelaajien saavutuksille annetaan pisteitä, ja sijoitus pörssissä riippuu pisteiden kokonaissummasta. Miesten pesispörssissä jaetaan pisteitä runkosarjan otteluista, kärkilyönneistä, tehopisteistä, Halli-SM-lopputurnauksista, arvo-otteluista sekä SM-mitaleista. Pesispörssiä voi tarkastella sivulla pesis.fi, missä näkyy sekä miesten että naisten sarjojen kaksikymmentä parasta pelaajaa.
Toni Kohonen, pesispörssin ykkönen
Miesten pesispörssin ylivoimainen ykkösnimi on Suomen kaikkien aikojen menestynein pesäpalloilija Toni Kohonen. Kohosen pelipaikka on lukkari, ja hän pelaa tällä hetkellä Sotkamon Jymyssä. Kohosen huikea ura on jatkunut jo vuodesta 1993 asti, ja hän on pelannut enemmän Superpesisotteluita kuin yksikään toinen pelaaja. Kohosella on pesispörssissä huikeat 3398 pistettä. Pörssin kakkosella on pisteitä 2816, mikä antaa osviittaa Kohosen ylivoimaisuudesta.
Kohonen on syntynyt vuonna 1976 Kiteellä, ja hän pelasi lapsena ja nuorena Kiteen Pallossa. Kiteen Pallon ja Sotkamon Jymyn lisäksi hän on pelannut Oulun Lipossa ja Kouvolan pallonlyöjissä. Kohonen on voittanut kymmenen suomenmestaruutta, ja hänet on valittu kolme kertaa vuoden pesäpalloilijaksi. Lisäksi mies on valittu vuoden lukkariksi uskomattomat kaksitoista kertaa. Kohonen nousi pesispörssin ykkösnimeksi vuonna 2014, ylittäen sen aikaisen piste-ennätyksen.
Kohosen menestyksen salaisuudet
Kuinka Kohonen on sitten noussut kaikkien aikojen pesäpalloilijaksi? Ensinnäkin taustalla on vuosikymmenet pelaamista ja valtavat määrät treenausta. Kohonen valitsi urakseen pesiksen jo 16-vuotiaana, joten nyt yli nelikymppiselle Kohoselle treeniä on tullut kymmeniä tai satoja tuhansia tunteja. Talvikaudella hän harjoittelee viisi kuukautta syöttöjä, 1 – 1,5 tuntia kerrallaan. Harjoittelu on yksinäistä ja yksitoikkoista, etenkin kun Kohonen on pelannut jo yli 25 vuotta.
Vaikka pallon yksin ilmaan heittely on monotonista, Kohosen mukaan treenauksen puuduttavuus kuitenkin unohtuu heti kauden alkaessa, ja kun tuloksia näkyy, harjoittelu myös näyttäytyy mielekkäänä. Toinen menestyksen salaisuus saattaa olla voitontahto ja kriittisyys sekä itseä että joukkueen muita jäseniä kohtaan. Kohonen antaa suoraa palautetta kaikille, mikä varmasti auttaa joukkuetta parantamaan suoritustaan kerta kerralta ja pitää huolen siitä, että kentällä ei lepsuilla.
Sami Haapakoski, pörssin numero kaksi
Sami Haapakoski on toinen huippumenestyksekäs pelaaja, joka pelaa tällä hetkellä Vimpelin Vedossa. Haapakosken pelipaikka on polttolinja ja tehtävä etenijä. Mies tunnetaan nopeudestaan ja tehokkuudestaan polttajana, ja hän nousi Superpesiksen kaikkien aikojen etenijäkuninkaaksi vuonna 2014. Vuonna 2011 mies teki uuden ennätyksen yhden kauden aikana tuoduissa juoksuissa määrällä 78. Haapakoski on voittanut neljä suomenmestaruutta, viisi hopeaa ja kaksi pronssia.
Haapakoskelle on kertynyt lukuisia muitakin titteleitä ja saavutuksia. Hän on pelannut kuudessatoista Itä-Länsi-ottelussa, hänet on valittu seitsemän kertaa Superpesiksen etenijäkuninkaaksi, kaksi kertaa kärkilyöntikuninkaaksi, kolme kertaa Itä-Länsi-ottelun parhaaksi pelaajaksi ja kaksi kertaa vuoden pesäpalloilijaksi. Haapakoski syntyi vuonna 1982 Ylivieskassa, jossa hän aloitti uransa Ylivieskan Kuulassa, jonka lisäksi mies on pelannut Pattijoen Urheilijoissa, Puijon Pesiksessä ja tämän hetkisessä joukkueessaan Vimpelin Vedossa.
Jani Komulainen, pesispörssin kolmonen
Jani Komulainen on pesispörssissä kolmannella sijalla pisteillä 2772,7, suoritettuaan pitkän ja menestyksekkään uran Sotkamon Jymyssä. Komulainen lopetti pelaamisen vuonna 2017, ja hän toimii nykyään pelinjohtajana. Ammatiltaan Komulainen on luokanopettaja. Mies voitti urallaan ennätykselliset 12 suomenmestaruutta ja yhteensä 17 SM-mitalia. Komulainen on pelannut sisäpelissä vaihtajana ja ulkokentällä lukkarina. Ensimmäisen superpesiskautensa silloin vielä A-juniori-ikäinen Komulainen pelasi menestyksekkäästi vuonna 1997.
Komulaisen, kuten monen muunkin silloisen pelaajan, uraa varjosti vuoden 1998 sopupeliskandaali, jossa skandaaliin osallistuneet löivät vetoa suurista summista peleistä, joiden lopputulokset oli sovittu etukäteen. Skandaaliin oli sekaantunut suuri määrä pelaajia, pesäpallon edustajia sekä johto- ja toimihenkilöitä, ja tutkittavana oli yli 400 henkilöä. Langettavan tuomion sai lopulta 30 tekijää, jotka tuomittiin alkaen sakoista ehdollisiin vankeustuomioihin saakka. Myös Komulainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen.
Kari Kuusiniemi, pörssin numero neljä
Uransa jo kauan sitten lopettanut pesäpalloilija Kari Kuusiniemi on pesispörssissä neljäntenä pisteillä 2704. Kuusiniemi on legendaarinen pelaaja, joka dominoi pesispörssiä vuosia, kunnes Toni Kohonen vihdoin ohitti Kuusiniemen pistemäärän toukokuussa 2014. Kuusiniemen maineikas ura kesti yli kaksikymmentä vuotta, jonka aikana hän voitti lukusia henkilökohtaisia tilastoja, kuten lyöjä- ja etenijäkuninkuuden, kärkilyöntitilaston ja tehotilaston. Kukaan muu pelaaja ei ole onnistunut voittamaan kaikkia neljää tilastoa.
“Karra” Kuusiniemi saavutti urallaan kolme SM-kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. Hän pelasi neljätoista Itä–Länsi-ottelua, ja mies valittiin vuoden pesäpalloilijaksi vuonna 1989. Kuusiniemi aloitti uransa 17-vuotiaana Oulun Lipossa vuonna 1975. Vuonna 1979 hän siirtyi Hyvinkään Tahkoon. Sittemmin Karra pelasi myös Hongikon Ns. Urheilijoissa ja Jyväskylän Kirissä. Miestä on kuvailtu temperamentikkaaksi ja tulisieluiseksi pelaajaksi, joka antoi peleissä kaikkensa.